Zapiekanka bolońska

Witajcie trochę mi się nagromadziło zaległości ale postaram się nadrobić stracony czas :)
Dziś proponuję coś pysznego, a mało pracowitego.

Do przygotowania zapiekanki będą potrzebne :
  • 500 dag mięsa mielonego,
  • 5-7 ziemniaków,
  • pomidory w puszce,
  • odrobina koncentratu pomidorowego (2łyzki)
  • przyprawy; sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka ( akurat jeśli chodzi o przyprawy należy dodawać je zgodnie ze swoim smakiem),
  • ser żółty
Sos beszamelowy:
  • 500ml mleka
  • szklanka mleka,
  • gałka muszkatałowa,
  • szczypta soli,
  • 100 dag masła, 
  • 3 plasterki sera żółtego
Przygotowanie:
Najpierw trzeba podgotować ziemniaki przez około 7-10 minut. W tam czasie na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone przyprawiamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gdy ziemniaki się podgotują kroimy je na plasterki o szerokości 2-3 mm. I przekładamy je do naczynia żaroodpornego na przemian z mięsem mielonym. Na sam koniec robimy sos beszamelowy. Najpierw roztapiamy masło, następnie wlewamy mleko mąkę szczyptę soli i gałkę muszkatołową do smaku. Na sam koniec dodajemy ser zółty( najlepiej pokroić go w kosteczkę).
I mieszamy energicznie sos na małym ogniu. I zalewamy na koniec nim naszą zapiekanę.
I wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C na 40 minut.
SMACZNEGO !!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 komentarze:

kasiekw pisze...

fajny przepis na pewno wykorzystam

Prześlij komentarz