Naleśniki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pod pierzynką z mozzarelli.
Myślę, że to dobre danie jak na początek mojej kariery blogowo - kulinarnej.
Tak naprawdę bardzo lubię naleśniki pod każdą postacią. Więc dziś właśnie naleśniki mięsne.
Aby zrobić takie naleśniki nie trzeba, ani dużo czasu, ani dużo roboty.
Do przygotowania naleśników będzie nam potrzebne:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody( ja używam gazowaną),
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- kilka kropel oliwy.
Do farszu do naszych naleśników będzie nam potrzebne:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- Ja dodałam również oregano, słodką paprykę, carry.
- 1 puszkę pomidorów krojonych,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- opakowanie fixu Knorra ja użyłam Napoli,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oregano,
- sól,
- pieprz.
I na koniec do ozdoby potrzebne nam będą jeszcze tarta mozzarella i szczypiorek.
No to zabieram się za przygotowanie moich naleśników, ale czymże było by gotowanie bez słuchania muzyki. Dziś towarzyszyły mi 2 piosenki, a mianowicie: Eldo- chodz ze mna
i również Rudimental . Zawsze jakoś lepiej mi się gotuje przy muzyce.
Ale koniec głupot trzeba zabierać się do roboty :)
Naleśniki: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ja zawsze używam do tego miksera, który robi to za mnie.
Gdy uzyskamy już gładką masę o konsystencji śmietany to znaczy, że ciasto naleśnikowe jest idealne:) Zaczynamy smażyć. Najpierw musimy rozgrzać patelnie i posmarować ją oliwą. Ja robię to tak biorę sobie jeden kawałek ręcznika papierowego i mocze go w miseczce z oliwa, a następnie smaruje tym ręcznikiem patelnie. Tą czynność powtarzam przed każdym nowym naleśnikiem.
Gdy już usmażymy sobie naleśniki, odstawiamy je na bok i czekamy, aż ostygną.
W tym czasie robimy farsz.
- Cebulę i czosnek należy ze szklić na patelni,
- Na drugiej rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone i należy je doprawić solą, pieprzem, oregano, carry i słodką papryką.
Gdy farsz nam stygnie mamy szansę zrobić sos pomidorowy.
Wszystkie składniki trzeba z blender-ować w garnku
Do garnka dodaje przecier pomidorowy, kawałki pomidorów z puszki.Dosypuję Fixa z Knorra rozpuszczanego w szklane wody ( 250ml), dodaję 2 łyżki śmietany i jogurtu. Miksuje blenderem i do smaku doprawiam pieprzem solą i organem.
Jak już mamy wszystko do naszego danie to zabieramy się do pracy:)
Zimnie już naleśniki układamy na talerzy i nakładamy gotowy aromatyczny farsz.
Tak robimy z każdym naleśnikiem.
Wszystkie naleśniki wkładamy do żaroodpornego naczynia( które zostało wcześniej wysmarowane oliwa.
Następnie polewamy je sosem pomidorowym i posypujemy ziołami i mozzarella.
Zakrywamy przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni.
Pod przykryciem pieczemy 10 minut, i bez przykrycia również 10 minut, aby ser się podpiekł.
Po 20 minutach możemy cieszyć się zapachem i ciekawym smakiem naleśników z mięsem :)
Smacznego Moi Drodzy :)
Tak wyglądały moje naleśniki:
1 komentarze:
ah smacznie się prezentują:)
Prześlij komentarz